Litteratur

Ny bok om belysningens kulturhistoria

Den 20 september kommer Jan Garnerts nya bok Ut ur mörkret – Ljusets och belysningens kulturhistoria.

I boken berättar  Garnert bildrikt och inlevelsefullt om vad ljuset och mörkret betytt för liv och livskvalitet, liksom för samhällets upplysning i stort. Från 1700-talets talgljus och lysstickor till fotogenlampans ljus och de första elektriska lamporna visar han hur dygnsrytmer, arbetsvillkor och kvällsvanor förändrades.

I kapitlen I landet lysrör och Ljustrevnad, lystak och strutar av plast följer han 1900-talets ljus in i Välfärdens år och 1990-talet. I bokens avslutande kapitel Vart är vi på väg? befinner vi oss på 2010-talet och en fråga ställs: Är det framtidens ljus vi ser eller är det vägen till framtiden vi betraktar?

Jan Garnert är etnolog, teknikhistoriker och Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria. Sedan avhandlingen Anden i lampan (1993) har han skrivit en lång rad böcker och artiklar, som Tidernas ljus, Stockholmsnatt, Upplysningens århundrade, Ljus över gator och torg och dokumentären Alltid ljust (2013). Jan Garnert är kulturhistorisk belysningsspecialist vid ÅF Lighting och affilierad professor vid Konstfack.

Ut ur mörkret ges ut i september av Förlaget Historiska Media i Lund. Boken kommer att säljas via Ljuskulturs webbshop. 

Publicerat den 23 augusti 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här