Park & djungellekplats i Helsingborg vinner Landmärket 2022

Dockanparken med Djungellekplatsen i Helsingborg ­vinner Sveriges Arkitekters pris för bästa landskapsarkitektur – Landmärket 2022. Parken är byggd i den gamla torrdockan som hörde till Helsingborgs varv och knyter på så sätt an till stadsdelens historia. Själva dockan har till större delen fyllts igen men den typiska formen kommer att synas genom att det bildas ett nedsänkt, vindskyddat och grönt parkrum. Fox Belysning levererade HLS i ledstänger som omger en del av parken. Det är 48 små LED-armaturer på 1,4W.

Arkitekt: Sara Schlyter Landskapsarkitekt LAR/MSA Helsingborg stad och Krook & Tjäder i Malmö AB

Ljusdesign: Moa Bergh och Micaela Persdotter ­Andersson, WSP Ljusdesign

Jurymotivering: ”Helt nära stadens larm, men bortom dess faror, gör vinnaren en riktigt bra parks viktiga jobb. Den gamla dockan ligger tryggt avskärmad i en utmanande miljö. Med sitt oväntade språng ut i fantasins värld har den genomgått en djärv adaption till nutida behov och platsens förutsättningar. Från idé till det högklassiga genomförandet visar vinnaren hur ett ambitiöst, lyssnande och idogt arbete för in industriarvet i samtiden.”

Foto: Sara Schlyter Helsingborg stad

Publicerat den 3 maj 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här