Belysningsutmaningen

Regeringen vill halvera Sveriges elbehov för belysning

Den 3 maj 2016 presenterade energiminister Ibrahim Baylan regeringens satsning på klimatvänlig belysning – belysningsutmaningen. Ett uppdrag överlämnades till Energimyndigheten om att hålla ihop satsningen. Målsättningen är att halvera elbehovet för belysning i Sverige till år 2020.

Baylan pekade, bland annat, på att om vi byter till mer effektiv belysning i Sverige kan vi spara 6-7 TWh el. Detta motsvarar en halvering av det uppskattade elbehovet för belysning, som istället skulle kunna användas för andra ändamål, exempelvis förse en eldriven fordonsflotta. För att förverkliga detta krävs ett brett engagemang i samhället där aktörer från statliga myndigheter, kommuner, näringsliv med flera sluter upp.

”Vi har nu en fantastisk möjlighet att jobba tillsammans för att halvera elbehovet för belysning i Sverige och samtidigt främja ett bättre ljus och nya innovationer för export”, konstaterar Ibrahim Baylan. Vi har nu en fantastisk möjlighet att jobba tillsammans för att halvera elbehovet för belysning i Sverige och samtidigt främja ett bättre
ljus och nya innovationer för export” säger Ibrahim Baylan-

Läs mer om belysningsutmaningen på www.energimyndigheten.se/belysningsutmaningen

Publicerat den 23 maj 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här