Stapelvara

I skrivande stund går säsongen för Serpentine Gallerys årliga arkitekturutställning i London mot sitt slut – men inspirationen från Bjarke Ingels staplade fibertegel lever vidare.

Bjarke Ingels är just nu en av världens hetaste arkitekter med drygt 300 anställda vid BIGs kontor i Köpenhamn och New York.

Under hösten tog många sista chansen att med egna ögon se den älskade och hatade arkitektens skapelse vid Serptentine Gallery i Kensington Gardens i London, där en arkitekt varje år får äran att skapa en publik paviljong.

Bjarke Ingels visar samarbete med ingenjörsfirman AKT II att man är en del av den rådande trenden med materialstyrd arkitektur. Som så ofta med nutida experimentlust så är ursprunget dock uråldrigt: strukturen av staplade boxar som påminner om en blandning av en katedral och ett upphängt skynke är skapad utifrån idén av tegelstenar. Men här har man murat på ett helt nytt sätt – de sammanlagt 1802 boxarna av glasfiberförstärkt plast (GFRP) är sammanbundna av aluminiumprofiler som fördelar vikten. Den svepande strukturen som går från att vara fullständigt opak till totalt genomskinlig beroende på blickvinkel ser enkel ut, men är helt omöjlig utan datorers hjälp att beräkna krafter. Enligt ingenjören skulle denna struktur där boxarna har varierande längder och tjocklek ha varit omöjlig för bara fem år sedan.

Text: Anders Modig

Publicerat den 12 oktober 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här