utbildning

Sveriges första heltidsprofessur i Belysningsvetenskap

Sveriges enda heltidsprofessur i belysningsvetenskap finns vid Jönköping University. Myriam Aries är nytillträdd professor med målet att stärka Jönköpings roll som belysningscentrum.

Myriam Aries har utnämnts till professor i belysningsvetenskap vid avdelningen för byggnadsteknik och belysningsvetenskap vid Tekniska Högskolan. Jönköping University var mycket tidigt ute med att satsa på forskning och utbildning inom belysningsområdet – inte minst tack vare den starka kopplingen till lokala belysningsföretag och till Bertil och Britt Svenssons stiftelse för belysningsteknik. Nu tar Jönköping ett stort kliv mot målet att bli Sveriges belysningshuvudstad.

– I år har Ljusdesignprogrammet utvidgats till ett treårigt kandidatprogram. Jag tror att vi har en fantastisk möjlighet att skapa en starkare koppling mellan utbildning och forskning, där våra studenter kan dra nytta av våra forskares kunskap och olika projekt. Avdelningen har precis sjösatt ett masterprogram inom byggnadsteknik, och i framtiden kanske vi har möjlighet att även starta ett masterprogram som är specifikt inriktat på ljus. Det är också intressant att se om vi kan utvidga våra rättigheter att utfärda doktorsexamen, säger Myriam Aries.

Myriam Aries specialiserar sig på ett ämne som ligger i tiden: dagsljusapplikationer, visuell komfort och ljusets inverkan på den mänskliga hälsan, med fokus på utbildnings– och arbetsmiljöer. Hon kommer närmast från en tjänst som universitetslektor vid Eindhoven Technical University som är ett av Europas ledande belysningscentrum. Hon har även bedrivit postdok-forskning vid NRC Canada samt forskat om inomhusmiljö vid TNO i Nederländerna.

– Vi kommer att arbeta intensivt med att utveckla och fördjupa belysningsforskningen vid Jönköping University. Det faktum att KK-stiftelsen har utsett Jönköping University till en KK-miljö med forskning och utbildning inom kunskapsintensiv produktframtagning i samarbete med näringslivet, innebär också många spännande möjligheter.

Miriam Aries är gästkrönikör i nästa nummer av Ljuskultur.

Publicerat den 27 oktober 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här