Tävling

Två svenska bidrag i Dezeen Awards

Restaurang Aira och fasadbelysningen av Östermalms saluhall, båda i Stockholm, har nominerats i den välrenommerade pristävlingen Dezeen Awards. Tävlingen är en tung markör för arkitekturprojekt som lever upp till en internationellt hög nivå och där hela världens arkitektkontor tävlar mot varandra i knivskarp konkurrens.

Kort om ljusdesignen för restaurang Aira:
För Restaurang Aira i Stockholm, som drivs av gourmetkocken Tommy Myllymäki, har Swecos ljusdeisgners gestaltat byggnadens fasadbelysning och den fasta belysningen inomhus, i samarbete med arkitekten Jonas Bohlin. De flesta belysningslösningarna är skräddarsydda för Aira och bottnar i en balans mellan ljuset på platsen, reflektionerna i vattnet och atmosfären inomhus. Ansvarig ljusdesigner är Alexandra Schremer Payén.

Foto: Måns Berg

Kort om ljusdesignen för fasaden av Östermalms saluhall:
Light Bureau, med Kai Piippo och Daniel Hordierne har varit ansvariga för att lyfta fram den vackra fasaden. ­Belysningen är utformad med noggrann övervägande och bevarande av denna kulturminnesmärkta byggnad. Den bidrar till en attraktivare innerstadsmiljö och orienterbarheten och trygghetskänslan i staden.

Foto: Kai Piippo

Båda projekten är nominerade i kategorin ”Architectural lighting design” på Dezeen Awards. Vinnarna offentliggörs i november.

Publicerat den 7 oktober 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här