Tävling

Två svenska bidrag i Dezeen Awards

Restaurang Aira och fasadbelysningen av Östermalms saluhall, båda i Stockholm, har nominerats i den välrenommerade pristävlingen Dezeen Awards. Tävlingen är en tung markör för arkitekturprojekt som lever upp till en internationellt hög nivå och där hela världens arkitektkontor tävlar mot varandra i knivskarp konkurrens.

Kort om ljusdesignen för restaurang Aira:
För Restaurang Aira i Stockholm, som drivs av gourmetkocken Tommy Myllymäki, har Swecos ljusdeisgners gestaltat byggnadens fasadbelysning och den fasta belysningen inomhus, i samarbete med arkitekten Jonas Bohlin. De flesta belysningslösningarna är skräddarsydda för Aira och bottnar i en balans mellan ljuset på platsen, reflektionerna i vattnet och atmosfären inomhus. Ansvarig ljusdesigner är Alexandra Schremer Payén.

Foto: Måns Berg

Kort om ljusdesignen för fasaden av Östermalms saluhall:
Light Bureau, med Kai Piippo och Daniel Hordierne har varit ansvariga för att lyfta fram den vackra fasaden. ­Belysningen är utformad med noggrann övervägande och bevarande av denna kulturminnesmärkta byggnad. Den bidrar till en attraktivare innerstadsmiljö och orienterbarheten och trygghetskänslan i staden.

Foto: Kai Piippo

Båda projekten är nominerade i kategorin ”Architectural lighting design” på Dezeen Awards. Vinnarna offentliggörs i november.

Publicerat den 7 oktober 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här