Armaturegenskaper
belysningsberäkning
LED-armaturer
Ljusamallen

Uppdaterad rekommendation för redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar

Ljusamallen är dokument som innehåller rekommendationer för en enhetlig redovisning av armaturdata och belysningsberäkningar. Syftet med dokumenten är att möjliggöra en rättvis jämförelse av olika armaturer och belysningsberäkningar. Ljusamallen-dokumenten är framtagna och uppdateras kontinuerligt av Belysningsbranschens Tekniska kommitté.

För dig som föreskriver produkter är Ljusamallen ett bra hjälpmedel – så fråga efter armaturegenskaper redovisade efter Ljusamallen. Den tar upp både mekaniska egenskaper och ljustekniska data som är viktiga att ta hänsyn till när man jämför olika lösningar.

Nya versioner – ändrad rekommendation för bl.a. livslängdsangivelser

I dagarna har nya, uppdaterade versioner släppts för Ljusamallen för LED-armaturer och Ljusamallen för belysningsberäkningar.

Nytt är, bl.a. att:

– Livslängdsangivelser för LED-armaturer och att B-värdet slopas.
– Livslängder som är längre än 100 000 timmar redovisas inte, då de blir alldeles för osäkra beroende på det statistiska underlaget.
– Fastställande av bibehållningsfaktor har lösts.

De uppdaterade rekommendationerna finns som PDF-dokument och kan laddas hem här:

Publicerat den 28 november 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här