Projektnytt

Världens första fotbollsklubb med LiFi

Hamburgs fotbollsklubb HSV Fußball AG är den första i världen att installera LiFi i sin anläggning.

Det är i pressrummet av Volkparks ­Stadium som man installerat systemet Trulifi från Signify. Systemet ger journalisterna en mycket tillförlitlig, säker och snabb internetanslutning via rummets tak­belysning. HSV är den första fotbollsklubben i världen som ­installerat den banbrytande tekniken som använder ljusvågor ­istället för radiovågor för sin internetanslutning.

Volkparks-stadion öppnades år 2000 och har en kapacitet för 57 000 åskådare. Som på många andra arenor förekom det ofta störningar på grund av överbelastningen på nätet, vilket ställde till det för journalisterna, som arbetar under tidspress under matcherna.

Systemet består av 84 Philips PowerBalance gen2 LED-­infällda armaturer. Åtta av armaturerna har en integrerad Trulifi 6002-sändtagare, som skapar infraröda ljusvågor för att ge en internetanslutning på upp till 150 megabit per ­sekund (Mbps). Journalister som använder systemet får en USB-­åtkomstnyckel att ansluta till sina bärbara datorer. Denna hämtar LiFi-signalen och överför data tillbaka till ­armaturen. LiFi-systemet är fritt från störningar och krypterat. Dessutom finns ett extra lager av säkerhet inbyggt ­eftersom ljusvågor inte kan passera genom väggarna.

Publicerat den 16 oktober 2019

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här