Brobelysning
evenemang

Världens högsta adventsljusstake tänds

För andra året i rad tänds Øresundsbrons pyloner och blir därmed kanske världens högsta adventsljusstake, medan julgranar ska göra det lite mer mysigt i betalstationen. 

Världens kanske högsta adventsljusstake invigdes på Øresundsbron förra året, då det monterades ljus i toppen av pylonerna, 203,5 meter över havets yta. Efter stort intresse utvidgas julinsatsen i år med julgranar i betalstationen, som tillsammans med adventsljusen sprider julstämning över Öresund.

LED-ljuset lyser upp toppen av pylonerna med ett varmt, gult ljus. Även om ljuset kommer synas på långt avstånd i både Sverige och Danmark, drar belysningen bara 1,4 KWh per pylon, motsvarande sammanlagt 1,20 DKK i timmen.

Det första ljuset i adventsljusstaken tänds på söndag den 2 december, och kommer vara tänt hela veckan mellan klockan 15.00 och 09.00 morgonen därefter. De efterföljande söndagarna i advent tänds ännu ett ljus. Utöver det kommer ljusen även vara tända på julafton, juldagen, under mellandagarna och på nyårsafton.

Publicerat den 1 december 2018

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här