3 frågor om nödbelysning

1. Hur beräknas läsavstånd för en piktogramarmatur?

För genomlysta skyltar (piktogrammet behöver inte vara genomlyst, det räcker med att ljuskällan och piktogrammet sitter i en enhet) gäller formeln: Piktogrammets höjd (den gröna ytan) x 200 = läsavstånd.

För belysta skyltar (där piktogrammet och ljuskällan sitter i två separerade enheter) gäller formeln: Piktogrammets höjd (den gröna ytan) x 100 = läsavstånd.

Det är hela sträckan mellan två armaturer som mäts. Exempelvis om man har en armatur i varje ände i en korridor och korridorens hela längd är 30 meter så ska båda skyltarnas läsavstånd vara godkända för 30 meter. Anledningen är att en eventuell brand kan spärra ena utrymningsvägen.

2. Om man monterar en nödutgångsskylt måste den vara belyst eller räcker det med nödutgångsskylt med reflex? I detta fall handlar det om en korridor som går till omklädningsrum och är ca 4 meter lång.

Om krav föreligger på nödbelysning (normalt arbets­lokaler och/eller offentliga lokaler större än 60 m2) så ska skylten vara belyst eller genomlyst

3. Måste man ha brandsäker kabel till centralmatade ­nödbelysningsarmaturer?

Ja, det ska man och det fram till den brandcellen som matningen avser att mata.

Publicerat den 3 maj 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här