Social hållbarhet

Upplysta parkrum för alla!

Tranebergsängen i Stockholm har genomgått en rejäl upprustning med ett stort fokus på social hållbarhet och trivselskapande ljus.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Tranebergsbron är ett av Stockholms landmärken och förbinder Kungs­holmen med Västerort. Den eleganta bron ­trafikeras av såväl gång-, cykel- och fordons­trafik som tunnelbanans gröna linje mot ­Hässelby. Vid det nordvästra brofästet ligger parken Tranebergsängen, som anlades i början av 1900-talet. Under en lång tid hade platsen ­varit ­sliten och nedgången, vilket var en bidragande orsak till otrygghet i området.

Under åren 2020–2022 utvecklades Tranebergsängen och rustades upp med ett stort fokus på trivsel­skapande ljussättning. Projektet hade sin upprinnelse i ­Stockholms stads exploatering av intilliggande parkmark med nya bostäder.

För att uppnå en socialt hållbar park analyserades platsen utifrån målgrupper, behov och funktioner.

En medborgardialog genomfördes, där invånarna fick möjlighet att berätta vad de uppskattade med parken, vad de ogillade och vad de saknade. Ett program för upprustning togs fram i nära samarbete mellan landskapsarkitekter på AJ Landskap och ljusdesigners på Sweco Architects.

De olika zonerna i den
upprustade parken

Zoner för olika ändamål

Fem olika zoner identifierades och renodlades. Zonerna överlappar varandra för att främja möten i parken och locka till att prova nya aktiviteter. Mötesplatser har skapats med hjälp av gradänger, paviljonger, sitt­grupper och lekutrustning.

– Vi ville att ljuset skulle lyfta parkens varierande ­karaktär och tilltala besökare i olika åldrar, berättar Peter Zetterholm, ansvarig ljusdesigner.

Arbetsprocessen för ljussättning av parkens olika delar bestod inledningsvis av en konceptfas, där belysnings­principer utvecklades för att harmoniera med landskapsrummen. Belysningsstrategin utgår från programmeringen av respektive zon.

– Ljussättningen är tänkt att framhäva och stödja både de nya och de befintliga kvaliteterna i parken, säger Peter och nämner boulebanan som exempel på en plats som uppskattas särskilt av äldre invånare.

I projekteringsfasen utfördes en rad provbelysningar för de fem zonerna. Under installationsfasen justerades belys­ningsnivåer och ljusriktningar på plats av ljusdesignteamet tillsammans med byggledare och entreprenör.

1. Öppen gräsyta för fri rörelse

Den centrala gräsmattan utgör en stor, oprogrammerad plats som barn behöver för att kunna ta ut svängarna i lek och rörelse. Ytan har lämnats obelyst och renodlats med en krans av funktioner för sport, lek och lugn med varierande ljussättning.

2. Sport och aktivitet

Här finns en upprustad skateanläggning, basket­korgar, en ny tennisplan som kan spolas och fungera som skridskois på vintern samt ett utegym. Ljusnivåerna är relativt höga och kontrasterna lägre än i den övriga parken för att underlätta orienteringen. Många olika åldersgrupper kan ägna sig åt aktiviteter med höga hastigheter, där utvalda delar och redskap lyfts fram med riktat ljus.

Belysta lekhus, träd och sandlådor i zon 2

Plaskdammen i zon 2 har renoverats och blir belyst med gobomönster

3. Lek för barn i olika åldrar

Här återfinns parkens ursprungliga plaskdamm som har renoverats, samt lekytor för barn i olika åldrar. Ljusnivåerna vid småbarnsleken varierar mer än i övriga delar av parken för att locka till utforskande lek. Vissa redskap och objekt lyfts fram och ett gobomönster med bubblor projiceras med strålkastare i botten av plaskdammen för att bjuda in till lek året runt. Lekhus med integrerad belysning är spännande att använda även kvällstid för äldre barn och unga vuxna.

Peter berättar att hans kollega var vid dammen med sin dotter i höstas.

– Då fanns det inget vatten, men tack vare bubblorna tyckte flickan ändå att den var rolig att hoppa runt i.

I anslutning till lekplatsen finns specialritade pavil­jonger med integrerade armaturer som både ger ett mjukt nedåtriktat ljus mot sittgrupperna och ett uppåt­riktat ljus som framhäver takkonstruktionen. Paviljongerna och belysningen togs fram i ett nära samarbete med landskapsarkitekten och konstruktören.

4. Huvudstråk

Huvudstråkets belysningslösning är enkel med parkstolpar som har något högre ljusnivåer och lägre ­kontraster. Orienterbarheten mellan delområden under­lättas utan att den ljusmässiga balansen rubbas.

5. Lugn och stillhet

I parkens östra del är ljusnivåerna något lägre med en ombonad och intim karaktär som riktar sig till äldre målgrupper. Ljuset stödjer lugnare aktiviteter med grillplats, sittbänkar, boulebanor och andra platser för umgänge. Enstaka träd och möbler framhävs med ­accentbelysning.

Inbjudande även kvällstid

Ljusnivåerna för strålkastare är avsiktligt låga för att uppnå en sammanhållen helhet. Stora delar av parken släcks ner efter kl. 22, men belysningen vid utegymmet och längs stråket genom parken är tänd under samma tid som gatubelysningen. Att anläggningens energi­förbrukning samtidigt sänks är en bonus.

Peter Zetterholm ger en sammanfattning av de upplysta parkrummens betydelse för stadsdelen:

– Vår ljussättning utgår från att alla zoner ska vara inbjudande kvällstid, oavsett karaktär. Det har stor ­betydelse för trivsel och trygghet i området, eftersom det också väcker en större nyfikenhet hos invånarna på varandra.

– Även om du inte är ute och leker på kvällen så är den upplysta plaskdammen, lekhusen och boulebanan sociala resurser för stadsdelen. De signalerar att det ­offentliga rummet är inbjudande och välkomnande för alla, avslutar Peter.

Zon 2, specialritade paviljonger med integrerad belysning

Skateboardramperna i zon 1 renoverades och fick en ny belysning

Publicerad den 26 september 2024
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2024

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här