I korridoren från parkeringsplats till huvudlobbyn har man använd fiberoptik för att skapa en drömmande stjärnbelyst huvudentrétrappa.
LED-stavar i den facetterade enheten skapar ett gristrande ljus i byggnadens glaspyramidtak.
Ljuset på väggen skapar en känsla av en glänsande krusning som sträcker sig från sjön utanför.
Ljuset bjuder in besökaren i den spektakulära byggnaden.
Konsertsalen är ett utomordentligt exempel på hur ljus, använt på rätt sätt, kan verkligen lyfta och förstärka arkitekturen av en byggnad.
Renhet och genomskinlighet är ledord för arkitekturen av operahuset.
Ljus i världen

Böljande opera

När IALD delade ut sina årliga International Lighting Design Awards i maj blev den högsta poängvinnaren i alla kategorier Operahuset i kinesiska Harbin. Projektet kammade hem prestigefulla Radiance Award, som är IALDs, och kanske också världens finaste ljusdesignutmärkelse.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Belysning av den frusna musikens rytm” – det var mottot för ljusdesignkonceptet för det nya operahuset i staden Harbin, Kina. Staden kallas för ”Isstaden” på grund av det omgivande frusna landskapet. Operahusets arkitektoniska uttryck andas genomskinlighet och renhet, lik kristallens, och blandar sig fint med naturen och terrängen runtom. Utmaningen med ljusdesignen var att hitta ett sätt att lyfta fram renheten och klarheten av byggnaden samtidigt som ljuset skulle berika besökarens upplevelse av både platsen och musiken.”Det här är en fantastisk belysningsintegration och en fantastisk teknisk prestation.”

Teamet valde tre sätt att belysa huvudatriumet genom att utveckla en hierarki i ljuset: Vid lobbyn/ingången skapade man en välkomnande ljusmatta, i mitten ett starkt indirekt ljus och på träskalet i slutet av lobbyn ett vertikalt ljus.

Träskalet är en kontaktpunkt i lobbyn. Den är belyst med wallwashers som skapar en varm och välkomnande atmosfär. På baldakinens utsida har man fällt in spotlights i slitsar. Dessa riktar sitt ljus på marken så att besökarna ska kunna titta ut, utan att bli bländade av ljuset.”Belysningsdesignen­ kunde inte stödja ­arkitekturen bättre.”

För att skapa en gnistrande effekt på det spektakulära glastaket valde ljusteamet att fästa en prickig film i en fjärdedel av varje fasetterad enhet. Solljuset skapar där en glimt på varje pyramidisk enhet, vilket ger olika reflektioner över hela dagen. Under mörkret belyses glaset underifrån av LED-stavar som ger en känsla av att taket glöder och drar besökarens uppmärksamhet från
långt håll.”Ljusdesignteamet har skapat otroliga belysnings­lösningar som ­åtföljer en otrolig skapelse­ av ­skulptural arkitektur.”

Den stjärnliknande, gnistrande diamantkänslan upprepas i korridoren som förbinder parkeringsplatsen med huvudlobbyn. Fiberoptik skapar här en drömmande, stjärnprydd atmosfär runt entrétrappan.

För att uppnå den eftersträvade renheten i byggnaden var det viktigt för ljusteamet att bara ljuset skulle synas. Konceptdesignern arbetade med en programpersonal och en industriell designer. Tillsammans beräknade man belysningen för varje enskilt utrymme och tog fram ritningar på hur varje armatur skulle döljas. Tack vare ett mycket noggrant detaljarbete är all belysning väl dold i arkitekturen och besökarna kan utforska byggnadens skönhet utan att störas av några synliga belysningsarmaturer.

 

Publicerad den 1 september 2017
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2017

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här