PLDC: Kultur och historia i möte med modern ljusteknik
Den femte upplagan av PLDC, den professionella ljusdesignkonventionen samlade en rekordpublik på 1732 deltagare från 63 olika länder. Det blev fyra späckade dagar med föredrag, projektpresentationer och diskussioner kring ljus och belysning.
Ljusdesigners, arkitekter, beställare, forskare, utbildare och representanter från belysningsindustrin fanns på plats för att diskutera, bland mycket annat, ljusets kvalitet i arkitekturen och de kommande trenderna inom belysning. Eftersom platsen var Rom var det också självklart att temat ”Light and Culture” fick extra stort fokus – var annars är kontrasten mellan de historiska rötterna och den moderna belysningstekniken så tydlig och intressant som just i Italien?
Som vid tidigare PLDC fanns det återigen fyra parallella spår i seminarieprogrammet. Dessutom fanns program runtom för att stimulera diskussionen och debatten. Inte minst intressant var, t.ex. de utflykter som arrangerades till, bland annat, Sixtinska Kapellet i Vatikanen, där det blev en specialvisning av nya belysningen och alla fantastiska, klassiska konstverk.
I år var PLDC var också en internationell mötesplats för professionella frågor och ett nytt initiativ som pågår för att få ett officiellt erkännande av ljusdesign som ett yrke på EU-nivå. Med stöd, bland annat, från den europeiska belysningsorganisationen LightingEurope, som representerar industrin. Processen med att öka statusen och få erkännande till ljusdesignyrket inleddes redan vid PLDC i London 2007 och har det nya det nya initiativet, som drivs av en grupp engagerade ljusdesigners och utbildare, presenterades vid PLDC 2015.
Det sociala programmet under seminariedagarna erbjuder en unik mötesplats för kollegor från hela världen att träffas, vilket också är både en mycket uppskattad och viktig del av evenemanget.
Utmärkelser
Den avslutande galamiddagen anordnades på Cinecittà filmstudio, platsen där delar av den senaste Bond-filmen spelats in. Kvällens höjdpunkt var de olika prisutdelningarna för att ge erkännande i sju olika kategorier, till personer som på ett utomordentligt sätt engagerat sig för att lyfta fram den arkitektoniska ljusdesignen.
Det tyngsta priset, Lifetime Award, delades ut till den japanska ljusdesignern Motoko Ishii för hennes livsverk inom ljus. Ishii har arbetat inom området i över 50 år och varit en inspirationskälla till ett stort antal ljusdesigners runt om i världen. Som den första kvinnliga ljusdesignern sedan 1980-talet, etablerade hon sitt rykte i både Japan och internationellt genom sin konsekventa konstnärliga filosofi. Motoko Ishii sluter sig till härmed till skaran av andra stora namn, nämligen Heinrich Kramer, William Lam, Jonathan Speirs och Christopher Cuttle.
Paris nästa!
Platsen för nästa PLDC offentliggjordes, traditionsenligt, i slutet galamiddagen och det blir i ”Ljusets stad” Paris som ljusfolket från världens alla hörn har möjlighet att åter träffas, under hösten 2017. Datumet för evenemanget var inte klart vid Ljuskulturs pressläggning men kommer självfallet att så småningom publiceras i kalendariet på www.ljuskultur.se.
För mer information, besök www.pld-c.com.