En varm, glödande byggnad med fast förankring i den intill­liggande miljön var visionen i projektet.
En varm, glödande byggnad med fast förankring i den intill­liggande miljön var visionen i projektet.
Mycket fokus har lagts på de vackra detaljerna.
Mycket fokus har lagts på de vackra detaljerna.
Nedslag Uppsala

Äntligen syns den vackra fasaden

Bjerkings ljussättning av Uplands Enskilda Bank har gett nytt liv åt Stora Torget i Uppsala. Den varmtonade nybarock­byggnaden i röd sandsten blir som en vackert glödande lykta under kvällstid – en effekt som förstärks av reflektionerna i den närliggande blanka Åhléns­fasaden.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Trots sin centrala placering har Stora Torget i Uppsala tidigare upplevts som en relativt mörk och dunkel plats under kvällstid. Fram till i våras har Rådhuset varit den enda fasadbelysta byggnaden där. Så när ljus­designern Stina Marsh på Bjerking fick frågan om hon ville ta sig an belysningen av Uplands Enskilda Bank, en av Uppsalas vackraste byggnader, blev hon eld och lågor.

– Parallellt med det här planerades en ny fasad på det intil­liggande Åhléns­huset och min vision var att kunna dra nytta av reflektionerna i den nya blanka fasaden. Idén var att skapa en varm, glödande byggnad med fast förankring i sin omgivning och ta tillvara på byggnadens arkitek­toniska uttryck och vackra detaljer, berättar Stina Marsh.

Från att hon började skissa på förslaget skulle det dock ta ytterligare fem år innan projektet drog igång. Dels behövde byggnaden först renoveras och rengöras och dels ville man invänta Åhléns­fasadens färdig­ställande. Byggnaden omfattades också av vissa skydds­­bestämmelser som behövde beaktas.

”Det är fantastiskt att en enskild fastig­hets­ägare har velat göra den här satsningen… ”

– Men en nära dialog med Upplandsmuseet i kombination med förmöten hos Stadsbyggnads­kontoret gjorde att processen ändå gick ganska fort när vi väl kom igång. Jag är jättenöjd med slut­resultatet, som ­ligger så nära den vision jag hade från början som det bara går, säger Stina Marsh.

Byggnadens ljussatta fasad bidrar nu till en vacker inramning av torget. För att inte överrösta de andra byggnaderna är belysningen neddimrad och nattetid dessutom ytter­ligare sänkt till 60 procent.

– Genom att belysa pilastrarna som dominerar fasaden förstärks byggnadens vertikala uttryck. Fokus ligger också på vackra detaljer som Upplands­vapnet med riksäpplet och kronan. Tillsammans med belysning av balkongräckena från baksidan bidrar det till att lätta upp taket så att hela byggnaden blir hanterad, säger Stina Marsh.

Principen har varit att göra så få ingrepp i fasaden som möjligt. I markplan har hon använt befintliga, rundstrålande armaturer, men bytt ut kuporna och ersatt ljus­källorna med LED. Kablar, infästningar, kåpor och andra nya detaljer är lackade i en färg som smälter in med fasaden. Vånings­planet ovanför har fått ett tillskott av nya armaturer som monterats på arm en bit ut från fasaden och riktats uppåt. Riksäpplet är belyst med strålkastare från sidan och kronan med en LED-list underifrån. Även hörn och ornamentik är belysta med strålkastare som bidrar till att rama in byggnaden.

– Det är fantastiskt att en enskild fastighets­ägare har velat göra den här satsningen som bidrar så mycket till en vackrare stad. Min förhoppning är att andra fastighets­ägare ska bli inspirerade och vilja ljussätta fler byggnader runt torget, säger Stina Marsh.

Publicerad den 29 januari 2020
Ur Ljuskultur Nummer 1, 2020

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här