I början av workshopen fick studenterna uppgiften att hitta objekt att accentuera och gärna använda naturliga färger.
Kärlek Kärlekens vindar blåser i eukalyptusvidets krona och fläktar brudslöjan över bröllopstårtan med sitt vita klara ljus.
Natur Många fina belysta detaljer bildade en fin helhet i trädgården Natur.
Nytt liv I denna trädgård är livets frö det centrala och accentueras fint uppifrån toppen på kupolen ovanför.
Mångfald I trädgården Mångfald visar studenterna ett fint exempel på effekten av fågelbadens siluetter mot en ljussatt tegelmur.
Utbildning

Aha-uppevelser av ljus i det gröna

Provbelysning av idéträdgårdarna i Enköping sker en kväll varje år. Då får de sjuttio kvadratmeter stora trädgårdarna sin nattdräkt utprovad. När kvällen är slut plockas allt ner och trädgårdarna går till vintervila. Denna första bekantskap med praktiskt belysningsarbete sitter ofta kvar hos deltagarna och ljusets möjligheter lämnar djupa intryck. En del av deltagarna fångas för livet och får nya tankar om det framtida arbetslivet.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Idéträdgårdarna ligger längs Åpromenaden som går utmed Enköpingsån i centrala Enköping. Alldeles i närheten ligger kända Drömparken, ritad av Piet Oudolf 1995. Det var för övrigt till Drömparken i Enköping som beställarna för Battery Park i New York reste, för att studera en anläggning ritad av Piet Oudolf. De blev nöjda och Oudolf fick uppdraget att gestalta parkanläggningen på södra Manhattan.

Detta är inte de enda personerna som har hittat till Enköping. Kommunen besöks för varje år av allt fler turister som vill inspireras av trädgårdarna och lära sig mer om perenner. Enköping är känt för sin trädgårdsturism.

En del av utbildningen – med nytt tema varje år

Idéträdgårdarna har funnits sen 2007. Hela tiden har de byggts upp och rivits ned av andra årskursen på trädgårdsmästarutbildningen, en YH-utbildning (Yrkeshögskolan) med Enköpings kommun som huvudman. Utbildningen har funnits sen 2003 och firar alltså tjugo år i år.

Arbetet med trädgårdarna från idé, gestaltning, marknadsföring till sponsorsökning, färdig anläggning och skötsel ger studenterna värdefulla erfarenheter för sitt framtida arbetsliv. I oktober delas klassen in i fem grupper som ska göra gestaltningar för var sin trädgård. Idéerna ska hänga ihop i ett tema som är nytt för varje år. Årets är ”Låt oss fira!” med de fem trädgårdarna Kärlek, Nytt liv, Frihet, Mångfald och Natur. Vintern och våren ägnas åt planering, anläggning, plantering. I juni invigs trädgårdarna och i oktober året därpå rivs de. Allt material tas om hand, mycket återvinns, saker lämnas tillbaka till ägarna och en del säljs.

Kurs i ljusgestaltning sedan 20 år

Men innan trädgårdarna rivs får de som sagt sin provbelysning. Under nästan en vecka i oktober får trädgårdsmästareleverna en kurs i att gestalta med ljus. Det är ljusdesignern Marianne Lind som håller kursen, som hon utvecklat och genomfört sedan trädgårdsmästarutbildningen startade för 20 år sedan. Kursen pågår under fyra dagar med föreläsningar, praktiska workshops inomhus och ljussättning av idéträdgårdarna. Deltagarna får även ta fram ett belysningsförslag för idéträdgårdarna med koncept, planskiss och förslag på armaturer.

Under de första nio åren provbelystes i tur och ordning nästan alla parker i Enköping. Därefter har Idéträdgårdarna varit i fokus för provbelysningskvällen och knyter därmed ihop cirkeln av ett års projektarbete för studenterna, veckan innan trädgårdarna rivs.

– De flesta har inte tänkt på belysning innan de går kursen, berättar Marianne. Men under kursens gång väcks intresset för att ge trädgårdar och parker ett liv även i mörkret. De får i första hand lära sig om gestaltning och ljusdesign. Om principer för att skapa rum med hjälp av ljus och mörker.

Det handlar om hur man belyser för att skapa siktlinjer och för att visa hur man kan röra sig. Om att lyfta fram objekt och belysa detaljer samtidigt som man lyfter fram rumsligheten. Att använda färger med försiktighet, ett färgat ljus måste alltid betyda någonting.

Det är viktigt att alla är aktiva under en utbildningsprovbelysning där den givna pedagogiken är ”Learning by doing”.

Bland det viktigaste enligt Marianne är att de lär sig lita till sina egna upplevelser, och att sätta ord på dem. Belysningsgestaltning handlar ju om att skapa upplevelser och den som gestaltar måste kunna beskriva sina tankar.

De lär sig också om armaturer och grunderna i ljusteori och hur ett belysningsprojekt går till från A till Ö med kunskap om val av armaturer, provbelysning, planritning, fotomontage och armaturförteckning.

Bland annat poängteras elsäkerhet och ansvarsfördelning mellan ljusdesigner, installatör och producent. Man lär sig vikten av att testa alla armaturer i verkligheten – provbelyser man en armatur på plats i trädgården och allt stämmer, så kommer ljussättningen att bli bra om den installeras rätt. Svårare än så är det inte!

Målet med kursen är att studenterna ska kunna göra enklare ljussättningar i trädgårdar och på bostadsgårdar samtidigt som de gör ett gestaltningsförslag, men framför allt att de får upp ögonen för hur ljus kan påverka omgivningen.

Fem inbjudna leverantörer

Provbelysningskvällen börjar med att de fem inbjudna armaturleverantörerna presenterar vad de har med sig. Vad kan man göra med just den här armaturen och vilken skillnad ger en smalstrålande eller en bred­strålande armatur?

Sen får eleverna order om att leka.

– Ni ska testa armaturerna, gå runt och se vad ljuset kan åstadkomma. Titta inte på vad de andra gör utan fundera själva, ropar Marianne ut över trädgårdarna. Var kreativa, jobba på att få fram en känsla och en ljusbild, strunta just nu i om armaturen är rätt!

Det är ljusdesign på ett handgripligt sätt. Idéer testas genom att bära och flytta och flytta lamporna igen. Efter ett tag börjar eleverna prata ihop sig och diskutera vad de vill lyfta fram. Ska de jobba med siktlinjer, fokuspunkter, lyfta fram detaljer? Man märker att de tar till sig språket för gestaltning, något som de redan kan som trädgårdsmästare men är nybörjare på vad gäller belysning.

Marianne går runt och coachar, ger förslag på ett subtilt sätt som gör att eleven får tänka själv. Även leverantörerna bjuder på sin kunskap, och i många fall även praktiskt arbete. Det grävs, kryps och klättras. En stege står uppfälld mitt i. Kreativt kaos har aldrig känts mer som den rätta beskrivningen.

Vädret påverkar förstås besökarantalet. Trots det kontinuerligt strilande regnet kom en skara nyfikna Enköpingsbor och tittade på uppvisningen av Idé­trädgårdarnas ljus­­sättning 2023.

– Titta på armaturerna ur varje vinkel. De ska inte blända, i så fall får ni ändra någonting. En lampa som bländar gör att ni tappar det ni vill berätta.

I kväll är iGuzzini, Louis Poulsen, Fergin, ERCO samt Fox Belysning med. Marianne Lind försöker hitta rätt armaturleverantör för varje trädgård. Gruppen Mångfald har fått Louis Poulsen på sin lott. Deras klassiska pollare med rostfärgad yta passar perfekt till att lyfta fram tegelväggen och det stora insektshotellet av gamla stubbar. IGuzzinis utbud av små armaturer passar fint i trädgården med namnet Naturen, som är full av detaljer att röra sig bland och titta på.

På frågan om vad det ger armaturföretagen att vara med lyfter de nästan samstämmigt fram den värdefulla kunskapen om hur armaturerna fungerar i verkligheten. Och att det här är en skön kontrast mot skrivbordsarbete! Detta trots att den här kvällen är ett riktigt praktexemplar vad gäller ruskväder, med regn och kyla på en gång. Gänget från iGuzzini har med sig fem par handskar var – armaturerna blir både blöta och leriga.

Eleverna bryr sig inte om blötan. Som blivande trädgårdsmästare är de varmt påpälsade, och de följer Mariannes råd att använda tiden väl.

– Det är inte ofta man får testa armaturer från flera leverantörer. Testa och testa igen!

Studenters tankar

Vad tar då studenterna med sig från kvällen i synnerhet och från belysningskursen i allmänhet?

Monica i gruppen Kärlek tycker att belysning är svårt men galet kul.

”Det gäller ju att få med ­belysnings­tankarna redan när man ­planerar växtligheten, det är mycket svårare i efterhand.”

– Det ger en annan dimension. Det gäller ju att få med belysningstankarna redan när man planerar växtligheten, det är mycket svårare i efterhand. På samma sätt som vi tänker och planerar för att en trädgård ska vara vacker även på vintern ska man tänka att den ska vara fin även när det är mörkt.

– Jag hoppas att jag kan fortsätta jobba med belysning!

Hennes gruppkollega Susanne fyller på: i en villaträdgård handlar det inte bara om att belysa så att man hittar fram till ytterdörren, belysning kan ge så mycket mer. Det kan ge trädgården ett djup och skapa olika stämningar.

Linus från gruppen Naturen berättar att han började jobba i sin trädgård efter en sjukskrivning. Han visade sig ha stor fallenhet för det, och sökte den här utbildningen. Han ”tänker” redan mycket belysning för sin egen trädgård och tar främst med sig att man inte ska störa djurlivet, att det gäller att ljussätta med naturen, inte mot den. Det krävs inte mycket ljus, det viktiga är upplevelsen.

– Det viktigaste med belysningskursen är att de blivande trädgårdsmästarna får en känsla för belysning vilket kommer deras framtida arbetsgivare tillgodo. De kommer att kunna göra enkla belysningsförslag, och de kommer att kunna tänka framåt och planera en trädgård så att den sen kan belysas på ett fint sätt, säger Marianne Lind.

Klockan åtta ska belysningen vara färdig, och klockan åtta är den färdig. Den starka lampan uppe i ett träd dämpades med hjälp av några halsdukar, många av markstrålkastarna med rejäla lövhögar. Sladdar har dolts så gott det går och ett uppfällt svart paraply döljer en hög med kopplingsdosor.

Ett tjugotal åskådare samlas för att höra eleverna berätta om sin trädgård. Sen är det ”öppet hus” och man får gå runt och titta på egen hand. Många fotograferar och låter sig inspireras.

Så ropar Marianne att det är dags för nedplockning, och det tar inte mer än tjugo minuter så är området åter lämnat till mörkret. Kablar är snyggt hoprullade och de flesta armaturer har hamnat i rätt bil. Alla är glada att få komma hem till värmen. Som besökande journalist tar jag med mig ett par saker:

• Man kan inte vara nog varmt klädd på en prov­belysning;

• Det räcker med minimalt med ljus för att ge en stor upplevelse;

• Oavsett hur många skarvdosor det finns tillgängliga, så behövs det alltid en till.

Frihet
Speglar och vatten blev utmaningen för studenterna i trädgården Frihet. Detta löste de till slut på ett behagligt sätt med ljussättning bakom spegeln och belyst växtlighet som speglades i vattenytan.

 

Bildextra från ett annat år: 2015 – Tema: Världsdelar

Afrika

Antarktis

Sydamerika

Europa

Asien

Publicerad den 27 november 2023
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här