Tema Ljusfestival
Find the Lights
Det blev ett annorlunda Lights in Alingsås i år på grund av coronapandemin. De tänkta internationella designers blir inbjudna nästa år istället och årets medverkande kom från Alingsås med omnejd och från Malmö som längst bort. Här ett axplock av årets installationer.
Vill du fortsätta läsa?
Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.
Bli prenumerant
Elden
Design: Kajsa Sperling, White Arkitekter
Ta en paus, sätt dig ner en stund och värm dig i den sprakande installationen Elden på Lilla Torget. Lyssna på de lokala rösterna om vad de har för tankar om ljus och mörker.
Alla människor har på olika sätt ljuset närvarande i sina liv: Elden, månljuset, natthimlen, solljuset eller ljuset i staden. Elden blev en plats där vi tillsammans kunde reflektera över vår egen relation till ljuset.
I Elden fanns det runda betongytor integrerade i träkonstruktionens bas som värmer dig på riktigt.
Ballerina på lina
Design: Margaretha Stenmark, Alingsås Energi
I Jubileumsinstallationens vajrar kunde man se en dansant samling av ballerinor. Rummet var majestätiskt och kändes som en balsal. Man bara väntade på att det ska dyka upp några dansare som glider fram över vattnet.
Ljusdesigner Margaretha Stenmark, Alingsås Energi hade en vision att skapa något pampigt över ån, något som speglas i vattnet och som fick mer liv och rörelse i vinden. Så föddes idéen till ballerinorna. I vajrarna kunde man se tre olika modeller, 170 cm långa och sammansvetsade i ståltråd. I konturerna fanns ljustrådar fästa i olika färger. Även de tre ljuskronorna var skapade på samma vis.
Barnens Lights
(Rosa Himmel) Design: Malin Wallin, designer och dramapedagog
För två år sedan lät Malin Wallin en bit stjärnhimmel landa i Plantaget. I år ville hon vända på det och istället lyfta upp oss bland molnen en sådan där magisk kväll när himlen färgas rosa och en luftballong stilla svävar fram. En ballong fylld med regnbågens alla färger som en symbol för mångfald, respekt och tolerans.
Installationen Rosa Himmel hade två sidor. Åt ena hållet de rosa molnen som inspirerats av naturen själv och våra inre vingar. På molnens andra sidor hade ungdomar delat med sig av sina tankar på vad som gör dem lugna. Ett lugn där man kan känna att man får vara precis den man är. Här fanns även plats att dela egna tankar på vad som gör en lugn eller att skriva hälsningar till dem vi älskar.
Flytande Universum
Design: Jan Simon, JSLightdesign och Bertil Göransson, Luxera
Från Vimpelns brygga skådades denna ljusinstallation av Jan Simon och Bertil Göransson. Gerdsken ligger i kompakt mörker. I detta mörker var kuber utplacerade som planeter i universum. Flytande universum handlar om tre ”upplevelser” som samverkar: Avstånd, Betraktningsvinkel, Mörker till Ljus. Precis som det verkliga universum skapade Gerdsken möjlighet till ett ”flytande universum” i det lilla! Ljuspunkterna upplevdes olika stora beroende på avstånd och vart man stod och tittade från bryggan.
Hur kunde installationen få ström så långt ut i vattnet?
Varje ljuspunkt var 1x1m, fäst på en flytande brygga med en kopplad solcellspanel och batteri. Solcellspanelen laddade batteriet varje dag. Även molniga dagar laddades batteriet, fast mindre. Kapaciteten på batteriet var dimensionerat så att det skulle fungera helt utan laddning i 3–4 dagar.
För att kunna styra kuberna användes en trådlös överföring av ljusstyrningsignal från land. Så varje kub levde sitt eget liv utan någon fysisk koppling till land eller varandra – Ett flytande universum!
Färgeribron
Ny permanent ljusinstallation 2020 – Design: Andreas Milsta, White Arkitekter
Bron ramas nu in av vackra gjutjärnslyktor vilka knyter an till platsens historia, både dag som kvällstid. Ett varsamt månskensljus framhäver brons fina hantverksarbete och den bågformade bron speglas i Lillåns vatten. Träden som omsluter platsen är ljussatta för att skapa färgade speglingar i vattnet, vilket anspelar på åns betydelse för färgning av textilier förr i tiden.
Till vardags kommer ljussättningen vara varsam och stilla. Men vid utvalda tillfällen så som under Lights eller när AHK tar guld i handboll kommer belysning att tillfälligt förändras. Sekvensen för årets Lights-ljussättning var fem minuter lång och lyssnade du riktigt noga så kunde du höra hästdroskan som rullar över bron.
Under en workshop i september arbetade tredjeårselever från Alströmergymnasiets El- och Energiprogram tillsammans med ljusdesigner Andreas Milsta, White Arkitekter fram en ljussättning för Färgeribron. Eleverna fick under workshopen träna sig i både ljusdesign och ljusteknik. Under förberedelserna inför eventet har samtliga elever hjälpt till att genomföra allt installationsarbetet. Målsättningen var att skapa en vacker och bestående ljussättning som förstärker kopplingen mellan centrum och stationen.
Publicerad den 25 november 2020
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2020
Du kanske också gillar:
Evenemang
Drömljus i Helsingborg
9–18 februari fylldes Helsingborg med spektakulära ljus- och ljudinstallationer. Delar av de ljusinstallationer som prydde…
Evenemang
Nobel Week Lights pågår och hyllar ljuset under Nobelveckan
I december behöver vi ljus i mörkret. I år kanske mer än någonsin tidigare. Därför…
Med egna ord
Septemberljus i Slottsparken
Septemberljus är ett ljusevenemang som arrangerats i Jönköping sedan 2015. Tor Olsson, kommunal belysningsplanerare, berättar…