Teknik

Första symposiet

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

En panel med representanter från industrin och akademin samlades för att diskutera utmaningarna i att ­realisera potentialen i fördelar som finns kommersiellt och hälsomässigt med ljusforskning samt möjlig­heterna att öka utbildning och kommunikation över yrkesgränser. Några reflektioner som framkom under diskussionerna var:

Forskning
Vetenskap är en metod, inte ett resultat och den kräver hjälp från industrin för att finansiera pågående projekt. Detta kan åstadkommas av mer samarbete, transparens och tillgång till akademisk information.

• Tiden är en begränsning för alla. Hur kan industrin uppmuntras och få möjlighet till att spendera mer tid på att lära sig effektivt om ny forskning?

• Det finns alltid en risk att små frön av forskning kan övertolkas av industrin som letar efter ”nästa stora sak”.

 

Utbildning
• Det behövs förbättrad tillgång till akademiska publikationer.

• Mer medvetenhet önskas bland akademin om hur man skriver med branschen och slutanvändarna i åtanke.

• Vilka möjligheter finns för att öka kunskapsöverföringen till industrin genom kompetensutveckling?

• Det saknas en ’översättare’, någon som kan stå mellan forskningen och dess kommersiella implementering.

• ”Journal clubs” (möten för att diskutera en nyligen publicerad artikel) har visat sig vara populära inom andra sektorer. Kan regelbundna möten upprättas för att uppdatera branschpartner om forskning i ett tillgängligt format?

Slutanvändare
• Det är mycket fokus på slutanvändarna. Ofta kan kostnaden för specifika lösningar anses vara för dyra och slutanvändare förstår inte alltid vad ”bra” ljus är och lösningarna kan bli föråldrade efter designstadiet.

• Det finns behov av enkla styrsystem, som slutanvändaren kan se värdet av.

• Ljus är mätbart och rapporter kan produceras, men de kan inte berätta hela historien när det gäller användarupplevelse. Hur kan vi använda bevis och forskning för att kvantifiera ”bra” ljusdesign på ett sätt som uppmuntrar kunder och anläggningsägare att ta det till sig?

Nästa steg
Det framkom en mängd olika idéer om hur Light ­Collaboration Network skulle kunna involveras för att bemöta de utmaningar som identifierats. Det kan ske genom Open Innovation Workshops, gemensamma forskningsprojekt för att överbrygga klyftan mellan akademi och industri, genom att hitta forskningsfallstudier som har genomförts framgångsrikt och genom diskussioner och events, både online och fysiskt, och med mer innehåll på svenska.

Luncha med LCN
Under hösten arrangerar vi tre lunchträffar online: 21/10, 25/11 och 9/12, kl. 12.15–13.00.

Publicerad den 7 oktober 2021
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här