Svenska Ljuspriset

Här är finalisterna till Svenska Ljuspriset

Nomineringarna till 2015-års bästa ljusprojekt är här. Nu tävlar fyra spännande arbeten om att kamma hem priset. Vem det blir, får vi reda den 6 september, när prisutdelningen på Berns Salonger i Stockholm äger rum. Och de nominerade är…

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

 

Trafikplats Spillepengen, Malmö

Trafikplats Spillepengen är en av Malmös viktigaste knut­punkter och fungerar, bland annat, som den huvudsakliga infarten till Norra hamnen som är Malmös största industriområde. Platsen har en strategisk betydelse för stads­utvecklingen och är det största projekt som Malmö Stad någonsin har gjort.

Ambitionen med ljusgestaltningen var att tydligt visa pendlarna både var Malmö börjar och vad som är portalen till Europa. På gång- och cykelbanorna under broarna skulle belysningen bidra till att cyklisterna och fotgängarna kan känna sig trygga.

Ljusdesignen knyter an till projektidén att för dem som dagligen reser över bron markeras resan med ett skifte i färgtemperatur just vid överfarten. För dem som reser under bron, är det pelarverkan från denna främmande varelse som blir den största upplevelsen.

Projektets faser har följt väglagen dvs Förstudie 2010, Arbetsplan 2011–2013, Förfrågningsunderlag 2013. Entreprenadarbetena startade under våren 2014 och Trafikplatsen Spillepengen invigdes 1 december 2015 med att bron öppnades för trafik.

Medverkande i projektet

Beställare: Malmö stad, gatukontoret.
Projektledare: Conny Ragnarp.
Brukare: Gatukontoret, Malmö stad samt Trafikverket (Västkustvägens norra del)
Belysningsplanerare/Ljusdesigner:
Ljusdesigner Johan Moritz, gatukontoret, Malmö stad, förvaltnings­ansvariga, Johnny Clausen,
Kim Kron, gatukontoret, Malmö stad.
Arkitekt av bro: Henrik Undeland, Ramböll.
Ljusdesign av bron: Johan Moritz, gatu­kontoret, Malmö stad.
Elkonsult: Underkonsult till Peab anläggning syd, WSP Samhällsbyggnad.
Elinstallatör: Underentreprenör till Peab,
Lambertsson Sverige AB.
Armatur- och Ljuskälleleverentör samt
leverantör av ljusstyrning: Philips, Malux, Erco, Fergin.

Malmö Live

Malmö Live är ett nybildat stadskvarter mellan Västra hamnen och Gamla Väster i Malmö. Kärnan är Malmö Live Konserthus, med en stor konsertlokal för 1 600 åhörare samt en mindre, flexibel lokal och några sidolokaler. Dessutom finns rum för utställningar, publik­föreställningar, caféer, restauranger och ytor för spontana möten. Det hela är sammanbyggt med det stora hotell- och kongresscentret, Clarion Hotel & Congress Malmö Live. De delar som deltar i Svenska Ljuspriset är konserthuset med bakom­varande service­utrymmen, kommunikationsytor, entré och foajéer.

Här var ett av kraven att på belysningen att den inte ska flimra då den ljusregleras.

Detta för att inte förstöra kvalitén på TV-sändningar från konserthallen. Samtidigt gäller det att ta fram en lösning där LED-armaturerna ska klara av att nå ner med ljuset från höga takhöjder.

Tanken med ljussättningen har varit att integrera den i arkitekturen, skapa effekter och få ett bra ljus för brukarens olika evenemang samtidigt som man har velat hålla nere energiförbrukningen.

Medverkande i projektet

Beställare: Malmö Stad
Brukare: Malmö Live Konserthus AB
Belysningsplanerare: Michael Steinert, Develcon AB
Huvudarkitekt: Schmidt Hammer, Lassen Architects.
Rådgivande arkitekt: Tengbom
Elkonsult: Develcon AB
Elinstallatör: Skanska Installation El
Belysningsleverantörer: Elektroskandia Belysning, Cardi, GlamoxLuxo, Hide A Lite, Ledteknik I Borås.
Leverantör av styrsystem: Schneider Electric och ETC Paradigm

Stockholms Rådhus och Rådhusparken

Stockholms Rådhus betecknas som ett av den svenska nationalromantikens viktigaste byggnadsverk och är ett statligt byggnadsminne. Fastigheten, som hyrs av Stockholms tingsrätt, ägs och förvaltas av Specialfastigheter Sverige AB. Tidigare var Rådhuset endast ljussatt från öster längs Scheelegatan och en bit av gavlarna i norr och söder. Tornet syntes då inte från västra Kungsholmen och hela Rådhusparken upplevdes otrygg i skuggan av de mörka fasaderna.

Syftet med den nya ljussättningen var att lyfta fram Rådhuset med en mild och stämningsfull belysning. Både besökare till Rådhuset och flanörer ska kunna känna sig trygga att passera genom parken. Av hänsyn till den historiskt viktiga byggnaden skulle de armaturer som användes diskret smälta in i omgivningen och helst inte synas alls dagtid.

Den nya belysningen har omvandlat en tidigare otrygg plats till ett attraktivt gångstråk och en park där människor nu gärna går och vistas kvällstid. Belysningen av Rådhuset och Rådhusparken sammanlänkas nu med Polishusets belysning och gör att hela området känns konsekvent samman­hållet och tryggt. Rådhusets torn har blivit ett landmärke, som är synligt från alla riktningar i Stockholm.

Medverkande i projektet

Beställare: Mats Abrahamsson och Per Sundin, Specialfastigheter i Sverige AB.
Brukare: Stockholms tingsrätt, besökare,
anställda, stockholmare.
Ljusdesigner (och landskapsarkitekt): Marianne Lind, Ljuslandskap AB.
Provbelysningsmedhjälpare: Catharina Ekström.
Arkitekt: Carl Westman (1866–1936)
Elinstallatör: Johan Wallbom, Combiel.
Armaturleverantörer: Jenaro, Fergin, Bega, Zero och Fox Design.
Stolpleverantörer: Mölltorps gjuteri och Moramast
Ljuskällor: Osram och Philips.

King K36, Stockholm

King är ett ledande spelutvecklingsföretag och varje månad spelar 318 miljoner unika användare över hela välden deras spel på mobiltelefoner eller läsplattor. Sedan november 2015 sitter företagets Stockholmsfolk i en av stadens mest originella kontorsmiljöer, där ledordet är kreativitet. Lokalen omfattar ca 1200 kvm på två plan och består av 120 arbetsplatser samt ytor för interaktion och kreativa stunder.

Visionen för inredningen och ljuset var ”ett kvalitativt, häftigt och upplevelsefyllt kontor utöver det vanliga”. Gruppen utvecklar spelvärldar som ofta inspireras av naturliga eller naturliknande miljöer, vilket också skulle avspeglas i inredningen, tillsammans med en lekfull kreativitet.

Resultatet är en spännande miljö med många unika lösningar. Här finns till exempel en artificiell ”skog” med rörligt ljus, dynamiska projektioner och ljudeffekter, samt flera interaktiva golv.

Medverkande i projektet

Beställare: King/Adolfsson & Partners
Brukare: King
Belysningsplanerare: ÅF Lighting; Martin Petersson, Tobias Olsson, Fanny Englund; Kai Piippo, Francesco Guastella 
Arkitekt/Inredningsarkitekt: Adolfsson & Partners; Hans Adolfsson, Håkan Rehle, Mia Cullin
Interaktionsdesigner (Interaktiva golv): 3D Sense; Jan Hrdlicka, Jiri Wild
Elkonsult: ÅF Infrastructure AB, Sonny Svensson Konsult AB
Elinstallatör: Stockholms Elpartner AB
Armatur- och ljuskälleleverantörer: Bl.a: Ateljé Lyktan, iGuzzini, iLed, Elektroskandia, Fagerhult, Flos, Ljusdesign Gävle, Muuto, Ecosense.

Publicerad den 27 juni 2016
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2016

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här