Foto: Robin Hayes
Foto: Patrik Sundström, Bläck
Utmärkelse

Ljuset tillgängliggör

Två projekt har nyligen prisats med mer lokala utmärkelser. Gemensamt för dessa är att ljuset tillgängliggör här på ett speciellt sätt och bidrar till lusten att använda platserna.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Logga inBli prenumerant

Flemingsbergsparken

Foto: Robin Hayes

Flemingsbergsparken vinner Huddinges ­byggnadspris 2021. Det skedde genom en ­omröstning där folket själva fått välja vinnare.

Parken gestaltades och projekterades av Landskapslaget tillsammans med konstnären Linda Bäckström och Black ljusdesign. Den används av kringboende som en förlängning av den egna bostaden och därför fyller parken en viktig social funktion i området. Utgångspunkten för gestaltningen var att skapa en ny tids folkpark full med programmering och sociala funktioner. Parken innehåller många olika aktiviteter som riktar sig till både unga och äldre, barn som gamla. Ett parktorg ger plats för vistelse med långbord, grillar, och boulebana. En stor lekplats med duschar för barn och ungdomar skapades i centrum av parken. Intill finns multisportplan, utegym, dansbana, grillglänta och pulkabacke. Tillsammans med konstnären konstruerades staket, scentak och entréskylt till skulpturala element som anknöt till konceptet nöjespark.

Syftet med ljussättningen har varit att skapa en stämningsfull och trygghetskapande upplevelse av parken under de mörka timmarna, där parkens olika delar lyfts fram utifrån sina förutsättningar. Med inspiration från de lekduschar som omger lekplatsen har projektanpassade parkstolpar och pendelarmaturer tagits fram för att förstärka parkens lekfulla uttryck. De böjda rosa duschrören växer och blir ljusduschar med skärmar i varierade skalor. Skärmen återkommer även som linspänd över de sociala ytorna. Belysningen varierar i skala för att skapa en lekfullhet men också för att möta parkens nya besökare i rätt format; barnen.

Scenen har inbyggda spotlights som ger ett kontrastrikt ljus. Multisportsplanen och pulkabacken är belyst ifrån spotlights på höga master. Övriga kommunikativa gångstråk är belysta med parkstolpar som annonserar stråkens funktion.

Foto: Robin Hayes

Elverket Växjö

Kvarteret Elverket hat tilldelats årets arkitekturpris av SAJK, Sveriges arkitekter Jönköping-Kronoberg. Ställverket som är en om- och nybyggnad för Växjö Energi vid Vattentorget färdigställdes under 2020 och innehåller bland annat sittplatser vid det populära promenadstråket runt Växjösjön.

I två etapper har dagens elförsörjningsbyggnader som fortfarande ligger här moderniserats. På ställverkets södra vägg har arkitekterna skapat sittplatser i nischer där en kan njuta av den första värmande solen till våren eller få en lugn stund en smula vid sidan om det aktiva stråket och se på folklivet. Med inspiration från de rikt detaljerade bruksbyggnaderna som skapades kring förra sekelskiftet har man strävat efter att skapa en karaktärsrik och inbjudande byggnad. Utformningen ska vara värdig den viktiga samhällsfunktion som byggnaden härbärgerar och arkitekturen så omsorgsfull att den kan utgöra fond för många människors liv lång tid framöver.

WSP Ljusdesign har varit ansvariga för ljusplaneringen genom ett uppdrag som handlade om att skapa en ljusgestaltning som passar med byggnadernas utformning och materialval samt möjliggör visuell koppling till byggnadens insida. Transformatorstationen är stadsdelens värmekälla. Visionen var därför att illustrera det med varmt ”glödande” ljus. Ljuset ska sippra ut ur byggnaderna i stället för att belysa dem. Rent praktiskt har WSP arbetat med dolda ledlister med lite extra varm ljusfärg. Drivdon har placerats i separat utrymme för att kunna utföra service enklare.

Att slutprodukten blivit så lyckad har mycket att göra med den goda kommunikationen mellan arkitekt, ljusdesigner och elprojektör och att beställaren varit med­veten om att det kan få kosta lite mer för att få det riktigt bra.

Foto: Patrik Sundström, Bläck

Foto: Patrik Sundström, Bläck

Publicerad den 23 november 2021
Ur Ljuskultur Nummer 5, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här