Enkät Hållbarhet

Vad är hållbart?

Del 3. Vi fortsätter med kartläggningen om ljusdesigners syn på hållbarhet. Turen har kommit till Kim Höglund, som arbetar som ljusdesigner hos Tyréns och utbildar även i hållbarhet internt på företaget samt på Stockholms Tekniska Institut och KTH.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Vilken hållbarhetsaspekt anser du viktigast när det gäller ljusplanering i ett projekt?

–Miljö och ekologiska konsekvenser måste tas i hänsyn först vilket även ger ekonomisk hållbarhet. Behovet av att minska energianvändning och ljus föroreningar/Ljus efter skymning är de viktigaste hållbarhetsaspekterna. Varför?

Energianvändandet

– I Sverige använder vi ca 50% icke förnybar el. Dessutom använder vi ca 30% kärnkraft som borde klassas som smutsig el pga utsläppen från produktion av uranstavar och bekymren med efterhanteringen. Bara den ej använda watten el är 100% ren el.

Ljusföroreningar/ljus efter skymning

– Ett mycket stort hot mot djur, natur är ljus efter skymning. Vi ska sluta bidra till att fler insekter dör, att perenner inte kommer åter och att flyttfåglar dör!

”Både en ljusdesigner och en beställare måste kunna mycket mer om hållbarhet än idag. ”

Så för mig betyder att planera hållbart att planera efter behov och att minska energiförbrukning, jobba med mer vertikala ytor och minska bländning, med hållbara produkter, gör energi- och hållbarhets beräkningar. Jag planerar in styrsystem och har dialog med min kund om hur ljus påverkar djur och natur och människa efter skymning.

Till syvende och sist att veta själv vad som faktiskt är hållbar belysning. Jag kan lära dig!

Vilka hållbarhetsaspekter är viktigast gällande produktval?

– Armaturens energianvändning är den värsta för miljön. Sen påverkar produktion, frakt, emballage och hur många turer armaturen tagit innan den nådde hit. Därför ska armaturen ha minimal frakt och maximalt återbrukat material. Modularitet för att kunna förlänga armaturens livslängd och även underlätta för återbruk/återvinning.

Det finns även andra miljöaspekter få tycks veta om, vilket bländskydd släpper microplaster till våra vatten? vilken lack skadar miljön mest? Aspekter jag anser ska tas i beaktande om jag ska säga att jag gjort ett hållbart produktval.

Vilka krav och vilka frågor ställer du till leverantörerna angående hållbarhet?

– Jag frågar först efter en EPD , en riktig EPD, inte en leverantörs egen miljövarudeklaration som tangerar till greenwashing. Jag vill kunna göra en LCA , det går ej utan EPD. Jag frågar hur de jobbar med hållbarhet, var deras produkter producerats, hur stor del är återbrukade material, frakt typ, mm. Detta slipper jag fråga om produkten har en EPD.

Ställer beställarna krav på hållbarhet idag? Om ja, hur ser kraven ut?

– Ja, men inte på belysning i den utsträckning som behövs. Vi har länge sett krav på effektivitet och livslängd. I vissa miljöcertifieringar finns krav utöver energi men det är inte omfattande nog för att göra reell skillnad. Det saknas rätt krav på minskade ljusföroreningar. Fast vi ser en ökning av projekt med tydliga mål som tex. att öka andelen pollinatörer med 50%. Våra beställare behöver få mer kunskap i frågan och våra standarder måste uppdateras.

Har du någon övrig kommentar eller synpunkt i ämnet?

– Både en ljusdesigner och en beställare måste kunna mycket mer om hållbarhet än idag, vi måste kunna svar på vilket alternativ som är mest hållbart och förstå hur ljus efter skymning skadar vår planet och faktiskt dödar insekter m.fl. Jag önskar krav på EPD. Att hållbarhet kommer in i designprocessen, en ljusdesigners behövs för det här, en essentiell roll för hållbara belysnings­anläggningar inne och ute.

Publicerad den 5 maj 2022
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2022

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här