Vy mot tunneln från väster – lavascenario. I tunneln styrs ljuset dynamiskt med färgblandning med både RGBA – red, green, blue, amber för de vackra gyllene tonerna guld, bärnsten och lava. Och med RGBW – red, green, blue, white för de isiga blå tonerna som påminner om iskristaller och hav.
Vy från stadskärnan mot stadsportens östra bergskärning – scenario bärnsten Ljusprogrammeringen ger möjlighet att anpassa ljusstyrkan i tunneln dagtid och kvällstid, så att kontrasten anpassas till ljuset utanför tunneln, vilket ökar trafiksäkerheten.
Svenska Ljuspriset

Vinnarna utsedda i Svenska Ljuspriset

Spänningen var på topp in i det sista när årets omgång av Svenska Ljuspriset avgjordes,  nu i egna klasser för interiör- och exteriörprojekt. I en tuff konkurrens vann Östermalms saluhall i interiör- och Hinseberget – stadsporten till Karlshamn i exteriörklassen.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Svenska Ljuspriset Interiör

Östermalms saluhall vinner interiörkategorin, bland annat, på grund av sin mästerliga hantering av ljuset, som skapat atmosfär så naturligt att den verkar ha funnits där i mer än 100 år.

Våren 2020 slog Östermalms Saluhall äntligen upp sina portar igen, återställt till sin forna glans. Hallen fick då även ny ljussättning vars bärande idé är att belysningen inte ska ta uppmärksamhet, utan skapa atmosfär, trivsel och accentuera varorna. Man skulle genom modern kunskap och teknik inom ljussättning rusta hallen för ytterligare många år framåt.

JURYMOTIVERINGEN:

Forna tiders gastronomiska Mecka har återskapats, och med modern ljusteknik förmedlas en känsla av både exklusivitet och livfullhet. Genom utsökt balans mellan dagsljus och miljöljus ges lokalen ett luftigt intryck, medan armaturer med historisk anknytning skapar intimitet, orienterbarhet och struktur. Med stor omsorg gestaltas en sömlös övergång mellan rymd och småskalighet. En mästerlig hantering av ljuset skapar atmosfär så naturligt att det verkar ha funnits där i mer än 100 år.”

Ljusrum AB, med Jonas Lindahl i spetsen kammar hem detta årliga prestigepris redan för andra gången. För fyra år sedan vann företaget priset för sin nytänkande ljussättning av Humanas äldreboende i Gävle.

Tre hedersomnämnanden

Förutom vinnaren utsåg juryn tre hedersomnämnanden i interiörklassen. De gick till Centralhallen vid Stockholms Centralstation (jusdesign: Light Bureau), Restaurang Tavolo i Göteborg (ljusdesign: Kreativ Teknik och Okidoki Arkitekter) och Söderledskyrkan i Farsta (ljusdesign: White, Stockholm).

MEDVERKANDE – ÖSTERMALMS SALUHALL, INTERIÖR:
Beställare: 
Stockholms stad, Fastighetskontoret
Ljusdesign: Ljusrum, Jonas Lindahl med team
Arkitekt: Tengbom, Mark Humphreys med team
Elkonsult: Sonny Svenson Konsult (numera Afry)
Elentreprenör: K4 Elektriska

Svenska Ljuspriset Exteriör

I vinnarprojektet Hinseberget – stadsporten till Karlshamn var ljusdesignteamets vision att ge stadsporten en scenisk ljussättning med rytm och dramaturgi, som förhöjer Karlshamns identitet och skapar symbolvärde för staden och Blekinge. Med ljuset ges turisten ett oförglömligt första intryck men även ett bestående estetiskt uttryck för stadens invånare att glädjas åt i vardagen. Juryn lyfter fram i sin motivering, bland annat, ljusteamets skickliga handlag att skapa dramatik och mystik och samtidigt trygghet och orienterbarhet vid stadens entré.

Ljuset kan ha olika färgsättningar som kan ändras, till exempel, efter årstiderna eller vid olika evenemang. En framgångsfaktor för projektet som färdigställdes i slutet av 2020 är det goda samarbetet mellan beställaren Karlshamns kommun, entreprenören och teamet bakom ljusdesignen.

JURYMOTIVERINGEN:

Utifrån en vision och genom en aldrig sinande passion har staden fått en lysande och ståtlig portal, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Lager för lager har ljuset mejslat fram historien om mytiska väsen i bergets råa struktur. Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling ger en trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré.”

MEDVERKANDE – HINSEBERGET – STADSPORTEN TILL KARLSHAMN:
Beställare: 
Karlshamns kommun
Ljusdesign: WSP Ljusdesign, Vivi Katarina Ruberg Hennig och Micaela Pärsdotter Andersson med team
Elprojektering: WSP Systems
Elentreprenör: ELCOM
Programmering: Control Dept.

I tävlan om Svenska Ljuspriset Exteriör delade juryn även ett hedersomnämnande som gick till fasadbelysningen av Östermalms saluhall i Stockholm (ljusdesign: Light Bureau).

Svenska Ljuspriset delades ut den 8 september i Stockholm. Det projekt som juryn valt att gå vidare till Nordic Lighting Design Award är Hinseberget – stadsporten till Karlshamn

Publicerad den 8 september 2021
Ur Ljuskultur Nummer 3, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här