Litteratur
Ny bok om belysningens kulturhistoria
Den 20 september kommer Jan Garnerts nya bok Ut ur mörkret – Ljusets och belysningens kulturhistoria.
I boken berättar Garnert bildrikt och inlevelsefullt om vad ljuset och mörkret betytt för liv och livskvalitet, liksom för samhällets upplysning i stort. Från 1700-talets talgljus och lysstickor till fotogenlampans ljus och de första elektriska lamporna visar han hur dygnsrytmer, arbetsvillkor och kvällsvanor förändrades.
I kapitlen I landet lysrör och Ljustrevnad, lystak och strutar av plast följer han 1900-talets ljus in i Välfärdens år och 1990-talet. I bokens avslutande kapitel Vart är vi på väg? befinner vi oss på 2010-talet och en fråga ställs: Är det framtidens ljus vi ser eller är det vägen till framtiden vi betraktar?
Jan Garnert är etnolog, teknikhistoriker och Sveriges främsta expert på ljusets och belysningens kulturhistoria. Sedan avhandlingen Anden i lampan (1993) har han skrivit en lång rad böcker och artiklar, som Tidernas ljus, Stockholmsnatt, Upplysningens århundrade, Ljus över gator och torg och dokumentären Alltid ljust (2013). Jan Garnert är kulturhistorisk belysningsspecialist vid ÅF Lighting och affilierad professor vid Konstfack.
Ut ur mörkret ges ut i september av Förlaget Historiska Media i Lund. Boken kommer att säljas via Ljuskulturs webbshop.