Där det behövs Ljus har använts där det verkligen behövs för att man ska kunna ta sig fram tryggt utan att snubbla, t ex på trappstegen.
Rätt mängd Projektet visar hur lite belysning behövs ibland för att skapa en vacker och gemytlig boendemiljö. Avgörande är förstås väl planerad ljusgestaltning.
Återbruk De befintliga pollarna stommar har behållits, för att undvika material­spill. Ljuskällorna har däremot bytts ut, för energibesparingens och ljuskvalitetets skull.
Hållbarhet och ekologi

Fladdermössen återvänder

Plas Y Brenin ligger i det lummiga hjärtat av Snowdonia i norra Wales i Storbritannien. Detta nationella friluftscenter led tidigare av en betydande nivå av ljusföroreningar men har nu genomgått en omvandling.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst och endast tillgänglig för prenumeranter som skapat konto på ljuskultur.se. Som prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material. Är du redan prenumerant klicka på Logga in nedan för att logga in eller skapa konto.

Logga inBli prenumerant

Prisat koncept

I projektet Plas Y Brenin har målet varit att skapa ett ljuskoncept vänligt för både natthimlen och den biologiska mångfalden och förstärker områdets karaktär. Effektivitet med både energi och material var två andra tydliga krav.

Före och efter

Bilderna här visar den stora skillnaden på natthimlen. Sjärnorna går åter att beskåda från detta nationella friluftscenter.

Före

Efter

Ljusdesignen har utvecklats för att återställa den mörka himlen i regionen, känd som en Dark Sky-reservat sedan 2015. Projektet utformades med miljöetos, som syftar till att minska energislöseri och påverkan på biologisk mångfald samtidigt som man utforskade möjligheter till en förbättrad mörker- och naturupplevelse.

”Bländfri belysning med varm färgtemperatur och låg ljusnivå och -intensitet användes för att uppfylla kriterierna för mörk himmel.”

Bländfri belysning med varm färgtemperatur och låg ljusnivå och -intensitet användes för att uppfylla kriterierna för mörk himmel. Den svåraste utmaningen var att utnyttja den begränsade budgeten och resurserna på bästa sätt. Den tidigare belysningen bestod av äldre skepps­armaturer med lysrörsljuskälla samt av LED-strålkastare, en lösning som försvårade platsens läsbarhet på grund av bländning och inkonsekvens. Med ett holistiskt synsätt ville projektet uppnå en balans genom att skapa en visuellt trevlig och konsekvent upplevelse.

Om ljuslösningen

De integrerade detaljerna under ögonhöjd och i dörrhöjd fokuserar belysningen på horisontalplanet samtidigt som den behåller den mänskliga skalan. I områden där vertikal belysning krävdes för att förbättra läsbarheten och orienterbarheten, uppnåddes den som en biprodukt av det nedåtriktade ljuset. Alla armaturer är utformade för att placeras nedåtvända, för att undvika uppåtriktat ljus.

Ingen gatubelysning
All belysning är i ögon eller dörrhöjd, inget ovanför det. Den framåt­riktade ljusriktningen gör att ljus sprids även på vägen så ingen gatu belysning behövs.

Samtliga trösklar vid entréerna är utrustade med PIR-sensorer för att undvika onödig belysning i områden när det inte finns någon aktivitet. De befintliga pollarkropparna bibehölls för att undvika material­svinn, endast ljuskällorna som byttes ut. Armaturer med elliptiska och framåtgående ljusriktning användes för att öka täckningen samtidigt som lösningen skapade en strukturerad visuell karaktär, som är unik för platsen.

Som resultat har ett kärnområde i Dark Sky-reservatet förbättrats och skyddats ytterligare. Ett tecken på det är att fladdermöss observerats återvända till platsen, för att söka föda runt häckar, som tidigare var för upplysta. En CO2-besparing som uppnåtts genom att använda effektiva LEDs motsvarar 1,9 ton CO2 per år.

Publicerad den 3 maj 2023
Ur Ljuskultur Nummer 2, 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här