Foto: Kai Piippo
Dynamisk högtidscen ”Nobel” med perioder av glitter mellan perioder av statiskt guldfärgat sken. Foto: Kai Piippo
Luzetternas gulddekorationer gör sig bra emot blåtonad bakgrund. Lugnare fond med mindre kontraster. Foto: Kai Piippo
Svenska Ljuspriset

Hedersomnämnande: Centralhallen

Hedersomnämnande Interiör

En krispig och samtidigt ombonad känsla har skapats med ljus i den kolossala, kulturhistoriska vänthallen på Stockholms Centralstation.

Vill du fortsätta läsa?

Denna artikel är låst för prenumeranter. Genom att bli prenumerant kan du läsa samtliga artiklar från det senaste numret på nätet och får tillgång till ett växande arkiv av tidningens rika material.

Bli prenumerant

Centralhallen är ett publikt vardags­rum som alla stockholmare har ett förhållande till. Light Bureau fick äran att utveckla detta rum för att det ska förbli användbart och relevant länge till. Arbetet har anpassat belysningslösningen efter moderna och kommersiella krav och funktioner, med ett utförande som ­respekterar arkitekturen och den historiska känslan.

I hallen finns nu tre karaktärer av ljus, allmänljuset, uppljuset i taket och de ikoniska Luzette-armaturerna som funnits från början när hallen blev klar i mitten på 20-talet.

Allmänljuset skapas av riktbara linjära armaturer längs lanterninöppningen för att tillfredsställa länsstyrelsens krav på minimal inverkan på taket. En blandning av smal- och medelstråliga armaturer ger mer kontraster till hallen och möjlighet att släcka eller betona konst och eventytor. Uppljuset mot tak utfördes med en DMX-styrd linjär RGBW-lösning för att kunna gömma installationerna på entablementen. Dessa möjliggör både bra betoning av arkitekturen och iögonfallande effekter, något som Light Bureau föreslog och fick ja på av beställaren som nu kan manifestera olika typer av evenemang med ljuset. Integrationen av veporna mellan balkarna medförde även att dessa kunde belysas med samma armaturer för att minimera installationerna. Luzette-armaturerna på stag återställdes till E27-sockel för LED ljuskällor och kompletterades med uppljus för att ta fram de förgyllda överdelarna.

Fr. v: Karolina, Hahn, Fredrik Winqvist, Kai Piippo och Andreas Ejhed, samtliga från Light Bureau.
Foto: Casper Hedberg

Om projektet

Intervju med ljusteamet från Light Bureau

Vilka delar är ni mest nöjda med?

– Att lyckas balansera de kommersiella kraven med respekten för byggnad och arkitektur på ett bra sätt. Vi är även stolta över att ­armaturerna är väl integrerade i rummet och att projektet lagt till ljus och funktionalitet samtidigt som vi bidragit till att städa upp bland installationerna.

Och att vi fick till helheten i projektet:
Vi ­tillgodosåg rummet med en god allmän­belysning, lyfte fram arkitektoniska detaljer och skapade en föränderlig och flexibel ljusanläggning, så belysningen enkelt kan anpassas efter händelser och evenemang.

Vad tror ni var mest avgörande för resultatet?

– Den kontinuerliga dialogen mellan ljus­designer och beställare samt en engagerad och kompetent el-entreprenör.

Hur har det färdiga projektet mottagits?

– Projektet har fått mycket positiv respons från både beställare och brukare.


Jurymotiveringen:

En luftig, krispig och samtidigt varm och ombonad miljö – ett anslående
uttryck, är det första som välkomnar ­resenären till staden. Genom att se den
enkla lösningen och omsorgsfullt ta tillvara såväl rummets ­arkitektur som ursprungliga detaljer, ­förstärker belysningen hallens ­storslagna rymd. Med lyhördhet för ­
kundens önskemål och gedigen teknisk ­kunskap har variationen av uttryck smakfullt integrerats, från lysande himmel till färgbärande budskap.

Publicerad den 5 oktober 2021
Ur Ljuskultur Nummer 4, 2021

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.        m

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare