LAGSTIFTNING

Frågor på lysrörsutfasningen?

Den 24 februari inleds lysrörsutfasningen, med anledning av RoHS-­direktivet. Först ut att fasas ut är kompaktlysrören och T5-cirkel­lysrören. I höst följer fler konventionella ljuskällor efter. Ovetskapen om lagändringen är relativt utbrett och väcker en rad frågor.

En av frågorna är, till exempel, hur LED-lysrören skiljer sig från de konventionella lysrören. Så här svarar en expertgrupp som bildats inom branschföreningenBelysningsbranschen:

Hur skiljer sig livslängd, ljusnedgång och ljusdistribution ­mellan konventionella och LED-lysrör?

Livslängd & ljusnedgång

• Lysrör hade ofta en förväntad användbar livslängd (Service Life) som var mycket lika mellan olika fabrikat och typer även om variationer mellan fabrikat och version existerade. En vanligt förekommande angivelse för livslängd var ljusnedgång till 90 procent vid ca 20 000 timmar (bortfall 50%).

• LED-lysrör har ofta en förväntad livslängd som kan vara avsevärt längre än ett motsvarande lysrör (men med en kontinuerlig ljusnedgång under livslängden).

• Livslängd och ljusnedgång måste kontrolleras i databladet för den aktuella produkten då det kan variera mycket mellan olika produkter – du får vad du köper!

Ljusdistribution

• Ett lysrör är alltid rundstrålande medan ett LED-lysrör har ett riktat ljus (ljusdistribution). Spridningsvinkel kan variera mellan olika fabrikat och versioner.

• Spridningsvinkel måste kontrolleras i databladet för den aktuella produkten, annars kan ljusdistributionsresultatet i en befintlig armatur ändras vid byte från lysrör till LED-lysrör. En test och provbelysning kan ibland behövas för att säkerställa önskad ljusmängd och ljuskomfort.

Fler frågor om lysrörsutfasningen finns samlade på ­Belysningsbranschens hemsida: belysningsbranschen.se/om-utfasning-av-lysror.

Publicerat den 14 februari 2023

För att förbättra användarupplevelsen på denna webbplats använder vi cookies. Här kan du läsa mer om användningen av cookies samt hur vi hanterar personuppgifter.

Stäng

Logga in

Glömt lösenordet?

Skapa användare

Om du är prenumerant på Ljuskultur kan du skapa gratis inloggning till ljuskultur.se här